Lyckade reseförberedelser – Klossfestivalen

Vintage-Luggage-Images-GraphicsFairy2Platon har länge pratat om att han vill åka och bo på ”lyxhotell”, dvs ett hotell med våningssäng och frukostbuffé. Eftersom båda barnens största intressen är lego har vi länge pratat om att åka till Örebro där flera av Sveriges största legobutiker ligger. Så när vi fick reda på att det skulle ordnas en legofestival bestämde vi oss för att slå två flugor i en smäll. Vi bestämde för att bo i Örebro i två nätter så att vi kunde ta det lugnt på Klossfestivalen och besöka den två dagar vid behov.

Men som många av er vet är det inte bara att åka när man är en familj med NPF-problematik. Då krävs det förberedelser för att lyckas.

Tips inför en kortare resa med barn som PDF

Förberedelser

I vanliga fall när vi ska åka någonstans tittar vi på bilder på internet i förväg. Även nu kunde vi titta på bilder på hotellet och på själva Örebro, men Klossfestivalen hade ju aldrig ägt rum tidigare så på den fanns inga bilder. Bilder fanns att hitta på Klossbutiken som arrangerade festivalen. Det fanns också bilder på de utklädda legofigurer som skulle gå runt på festivalen. Ett program för festivalen fanns också att finna på nätet. Detta var till stor hjälp.

Att välja hotell

Mina barn kan absolut inte sova i samma säng. Då skulle de bara bråka och slåss. Så en gemensam bäddsoffa är uteslutet för vår del. Tyvärr är det så många barnsängar på hotell ser ut. Dessutom hade ju Platon önskat våningssäng. Så först kollade jag in bilder på alla hotell i Örebro. När vi hittat ett som verkade bra fick vi (eller egentligen Arkimedes, eftersom jag har telefonskräck) ringa för att kolla så att alla familjerum hade våningssäng, för det är inte alls säkert att alla familjerum ser likadana ut. Och hotell brukar inte låta någon (oavsett funktionsnedsättning) boka ett specifikt rum.

Hotellet vi valde visade sig vara ett bra val. Barnen fick en liten presentpåse vid ankomsten med pysselsaker och glasskupong att lösa in. Rummet visade sig bestå av två sammanhängande rum varav ett förstås hade våningssäng. I rummet fanns lite leksaker och gosedjur att låna. Restaurangen hade lekhörna. Dessutom fanns det en jacuzzi där barnen var välkomna.

Men att somna på hotell är inte det enklaste. Platon brukar somna ganska tidigt i vanliga fall, men det gäller inte Herakles, som väsnas, bökar runt, leker, sjunger och bankar länge innan han somnar. Sover de i samma rum håller han ju Platon vaken också. Men detta hade vi räknat med, så det blev en extra lång högläsning första kvällen på hotellet. Andra kvällen var vi alla så trötta, så då gick det lite snabbare att somna.

Restauranger

kids-bday-retro-Image-Graphics-Fairy3Innan vi åker bort brukar jag alltid kolla upp matställen som kan passa barnen. De orkar inte gå runt och leta på plats så det måste vara bestämt i förväg.

Restauranger som delar ut pysselhäften till barnen är extra bra. Också de som har lekhörna. För barnen klarar inte av att vänta på maten. Inte heller sitta och vänta tills vi har ätit upp. Vi brukar själva ha med lite saker att pyssla med när vi går på restaurang; någon målarbok och några serietidningar. Platon har med sig sin iPod.

Ett annat alternativ för oss skulle kunna vara att välja en restaurang med asiatisk buffé. Platon älskar att kunna plocka av det han vill ha och dessutom slippa vänta. Men vi tycker att det blir lite dyrt för Herakles, som bara brukar välja ris, gurka och räkchips. På någon restaurang vi besökt fick vi hans mat till ett billigare pris, men så fungerar det inte så ofta. En annan bonus med asiatiska restauranger är att de ofta har akvarium. Det kan hålla barnen lugna en stund.

På några restaurangers hemsida (bl.a. hotellets) stod det bara att det fanns barnmeny men inte vad det var för något så dem mailade jag. En restaurang fick jag inget mailsvar av, men lyckades få kontakt med dem på deras facebook-sida.

Eftersom Herakles har ett väldigt begränsat matintag måste barnmenyn stämma. Det måste finnas antingen pannkakor, pommes frites eller pasta (utan sås). Stekt eller grillad korv kan också gå bra. Drycken ska vara äppeljuice. Vatten med isbitar och sugrör kan också funka. Konstigt nog går det bra med mjölk på Mc Donalds, men bara där. Där kan han också äta chicken nuggets. Men ingen annanstans.
På de flesta restauranger i Örebro blev pannkakor det självklara valet för båda barnen (trots att det fanns pannkakor på frukostbuffén). Till pannkakorna följer glass eller grädde och sylt. Det är alltid viktigt att kolla så att sylt, grädde och glass kommer i skålar vid sidan om, annars äter Herakles inte pannkakorna. Och det måste vara jordgubbsylt (de flesta har hallonsylt) annars är han hellre utan. Då brukar vi be om strösocker i stället. Han älskar egentligen glass, men på restauranger är det alltid vaniljglass till pannkakor. Det äter han inte heller; det ska vara jordgubbsglass. Grädden måste vara riktig, inte spraygrädde. Det tycker Herakles är äckligt.

Tyvärr lyckas inte alltid planeringen. Efter att ha varit på Klossfestivalen en halv dag, var vi alla fruktansvärt trötta och hungriga. Vi hade hittat en restaurang i närheten som skulle ha pannkakor. Men det visade sig att pannkakorna var slut! Och äppeljuicen! Men att tvinga Platon att gå vidare till någon annan restaurang just då när han hade bestämt sig för mat var inte ett alternativ. Det hade bara resulterat i ett sammanbrott. Så Herkules fick nöja sig med spagetti utan sås. Han tyckte det var jättegott! Dessutom fanns det isbitar och sugrör till vattnet. Den pyttelilla portionen blev dock inte särskilt mättande utan köttfärssås (det var inte mer pasta i skålen som kompensation), så vi bad om mer. Döm om vår förvåning när vi fick betala för en vuxenportion för sammanlagt en halv skål torr pasta…

Resvägen

Våra barn har svårt att sitta sysslolösa någon längre stund i bilen utan att börja gnabbas och slåss. Platon klarar numera att hålla sig lugn så länge han får spela Minecraft på sin iPod. Men batteriet håller inte en hel resa. Herakles gillar inte att spela någon längre stund. Att bläddra i Lego-kataloger kan hålla honom lugn ett kort tag.

Så för att underhålla dem spelar vi barnsagor på bilstereon. Men det måste ju vara något vi vuxna står ut med också. Bamse och lilla åsnan orkar jag inte med längre. Oftast blir det Emil i Lönneberga eller Prostens barnbarn.

Men efter ett tag måste vi ändå ta en bensträckare och kissepaus. Vi har en bilatlas där alla rastplatser som har lekplats är utmärkta. Men på vägen till Örebro fanns inte en ända lekplats. Istället fick det bli ett stopp vid en underbar glassfabrik. Egentligen var det kanske inte det bästa när man sedan ska sitta stilla i bilen en bra stund till…

Förköp

För att vara säkra på att komma in på Klossfestivalen valde vi att köpa biljetter i förväg. Det var ett klokt val. Besökarantalet visade sig vara mycket större än någon hade väntat sig. Folk fick inte plats i lokalen, så många fick vänta på att gå in tills någon annan gick ut. Jag hörde att somliga väntade i två timmar. Men inte vi. Med förköpsbiljetter var det bara att gå direkt in, utan kö. Det var tur det, för mina barn hade aldrig klarat att stå i kö så länge. De har väldigt svårt att vänta ens en kort stund. Och själv har jag problem att stå upp så länge

Klossfestivalen

lego-toy-building-brick-patent-vintage-aged-pixel

På Klossfestivalen var det egentligen alldeles för mycket folk för oss. Ljudet av legorassel var öronbedövande. Vi hade med oss hörkåpor till barnen, men Platon ville inte använda dem särskilt mycket. Herakles däremot använde sina hela dag två.

På Klossfestivalen fanns en butik där de sålde stora Legoaskar med 25% rabatt. Självklart ville barnen passa på att handla. Det hade vi ju dumma som vi var sagt att de skulle få innan vi kom dit. Men tyvärr hade butiken bara en kassa. Kön ringlade sig över halva salen. Arkimedes fick ställa sig i kön medan jag tog barnen till en stor legofylld-sandlåda. Att gå runt med dem ensam var uteslutet. I två timmar stod Arkimedes i kön. Men barnen märkte ingenting. De blir helt uppslukade av legobyggande när de kommer igång.

Barnen var nöjda efter första dagen. De hade ju nya legoaskar med sig hem och Herakles hade dessutom fått krama en jättestor Ninjagofigur. Men vi tyckte ändå inte att vi hunnit se allt. Det var så många intryck. Platon hade dessutom bara hunnit med att bygga till en av flera legotävlingar. Så vi bestämde oss för att gå till festivalen nästa dag också.

Dag två ägnades en hel del åt tävlingar. Platon deltog i tre olika snabb-byggartävlingar. Han lyckades fantastiskt bra! I en av tävlingarna vann han sitt heat överlägset, med den bästa tiden hittills. Det gällde att bygga ihop en modell efter ritning så snabbt som möjligt. Platon var oerhört koncentrerad och lät sig inte stressas av de andra runt omkring. Han tog det lugnt och metodiskt. Så nu väntar vi bara på att de ska höra av sig med besked om han fick en av de tre bästa tiderna den dagen.

Platon ville också delta i en bilbyggartävling. Vi satt i en av de stora legolådorna i ca 1,5 h. Men Platon är inte den som låter sig stressas när det gäller legobygge. Dessutom har han oerhört svårt för att bestämma sig. Så när tiden gick mot sitt slut var han inte färdig utan fick snabbt slänga ihop en bil. Under hela tiden hade Herakles rullat runt på golvet och lekt med en Lego Chima-gubbe. Helt obekymrad om alla som fick kliva över honom. Själv byggde jag också en bil för att ha något att göra, medan Arkimedes gick runt och tittade på alla utställningar (han hann ju inte se dem dagen innan pga allt köande).

När det sedan var dags för att tävla med bilarna ställde både jag och Platon upp. Det gick ut på att bilen skulle rulla så långt som möjligt efter att ha släppt dem utför en rutschkana. Det visade sig att min bil kom på en delad förstaplats! Den rullade ända in i väggen. Jag blev lite orolig för hur Platon skulle ta det att jag slog honom i en legotävling. Han är inte precis känd för att vara en bra förlorare. Men han var bara glad! Han hade ju hjälpt till att hitta en bit till mig, så det var ju hans förtjänst också. Även Herakles hade valt ut någon bit, så vi sade att bilen tävlade för hela familjen.

Örebro för barn

Suecia_2-048_;_ÖrebroÖrebro är en riktigt bra stad för barn. Förutom Klossfestivalen hann vi också besöka två legobutiker. Vi besökte också stadparken som har en stor lekplats och mycket ytor att springa på. Tyvärr började det regna när vi var där så besöket blev inte så långvarigt.

Vi gjorde också ett kort besök i Wadköping, men vi kom strax innan stägningsdax, så vi hann inte utforska klart.

Det kunde ha blivit jobbigt att gå från hotellet till parken för barnen. Men det blev det inte. Runt om i staden fanns massor av annorlunda konstverk att upptäcka. Många var roliga och flera fick barnen röra eller t.o.m. klättra på. Särskilt roade blev de av några jätte-pop corn som de kunde sitta i och en jättebläckfisk i vallgraven vid slottet.

Slottet hade vi tänkt besöka eftersom båda pojkarna alltid har varit intresserade av riddare, men det får bli nästa gång. Vi hade ju inte trott att vi skulle vara på legofestivalen i två hela dagar.
Det finns också ett stort vattenland i Örebro, men det väntar vi med tills Herakles kan simma.

Sammanfattningsvis

Både jag och barnen (och maken, trots köandet) var mycket nöjda med vår resa till Örebro. Alla våra förberedelser såg till att det mesta flöt på smärtfritt. Barnen vill gärna åka tillbaka både till själva Örebro och till Klossfestivalen. Det gör jag gärna också, fast det får nog vänta ett tag. Trots att resan blev riktigt lyckad var vi alla fyra helt utpumpade när den var över.

Annons
Kategorier: Resor | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: