Visuellt stöd för att utvärdera dagen

Antique-Barometer-Image-GraphicsFairyDet har alltid varit svårt för Platon att berätta vad som har hänt under dagen och vad han känner kring det. Trots att han är väldigt verbal. Detta gäller många med autism.

Därför får vi sällan veta vad han gjort i skolan eller på fritids. Vi får inte veta varför han verkar arg, ledsen eller nedstämd när han kommer hem.

Därför sitter Platon på varje utvecklingssamtal och säger att allt är lika roligt trots att jag vet att det inte är det. Många gånger säger han det han tror att andra förväntar sig. Han har själv uttryckt att han inte säger som det är till sin lärare. Det innebär att skolan inte har en aning om ifall han trivs, om något har hänt, om vilan hos resursen gör någon nytta eller hur Platon uppfattat dagen.

Kontaktbok och plus/minus-listor

Om vi får ett hum om hur dagen har sett ut kan vi ställa ledande frågor hemma för att ta reda på mer. Därför har vi bett om att skola och fritids skriver kontaktbok. Men skolan skriver knapphändigt och fritids säger att de inte hinner.

På kvällstid har vi jobbat med plus/minus-listor. Det går till så att Platon ska försöka komma på några positiva saker som har hänt under dagen och om han vill kan han också räkna upp några negativa händelser. Syftet med det är egentligen att Platon (som är melankolisk och oroar sig mycket) ska upptäcka att nästan varje dag händer det något som är positivt. Lite information om hur dagen har varit lyckas man få fram på detta sätt.

Det vi får reda på om Platons dag skriver vi sedan i kontaktboken så att personalen kan läsa det dagen därpå.

Men är det inte egentligen skolans jobb att ta reda på hur det fungerar där?

Vore det inte bra om skolan själva utvärderar dagen tillsammans med Platon?

För Platon, och många andra med autism, kan det vara svårt att prata om något man inte ser framför sig. Men eftersom skolan har svårt att förstå att Platon behöver visuellt stöd (och att de ändå inte har tid/lust att skapa något material) skapade jag en dagsutvärdering till dem.

Dagsutvärderingen finns för utskrift här.

Syftet med dagsutvärderingen

 • Att visualisera dagens aktiviteter
 • Att göra det enklare för barnet att uttrycka vad det tycker om olika saker
 • Som samtalsstöd

Jag förslog att läraren eller en resurs kunde fylla i dagsutvärderingen tillsammans med Platon i slutet av dagen. Eller ännu hellre fylla i den med hela klassen, för det borde ju ligga i deras intresse att ta reda på hur alla barn upplevt dagen. Men rektorn svarade att det skulle ta för lång tid. Dessutom kan det leda till att barnen diskuterar sinsemellan.

”Det är inte bra om barnen går runt och tycker en massa.”

Eftersom Platon ändå kommer in i klassrummet en stund före alla andra var lärarens förslag att han kunde göra dagsutvärdering för föregående dag då. Själv vet jag inte om han har förmågan att komma ihåg allt dagen efter, men jag tyckte det var värt att testa. Det tyckte inte rektorn.

”Platon bryr ju sig inte ens om schemagenomgången!” (Det kanske beror på att den inte är rätt utformad…)

Så som vanligt tog jag på mig skolans jobb och föreslog att vi skulle testa dagsutvärderingen hemma.

Instruktioner för dagsutvärderingen

dagsutvardering1. En vuxen eller barnet självt om det kan, fyller i dagens aktiviteter så att man kan se det i skrift framför sig. Det kan vara t.ex. skolämnen. Men glöm inte att ta med lunch och raster. Vi lade också till ”fritids” och ”hemma”. Det går förstås bra att rita eller sätta dit en bild om det behövs för barnet.

2. Sedan ringar barnet in hur det tycker att aktiviteten varit: Bra, neutralt eller dåligt. Det finns tre gubbar att välja på, men det är ok om man ringar in fler än en gubbe.

3. Det är bra att försöka luska lite kring varför barnet valt en viss gubbe. Det är inte alltid som man tror och det är dumt att dra felaktiga slutsatser. Det finns plats att skriva ner något kort ifall barnet vill och har förmågan. Annars kan en vuxen hjälpa att skriva. Exempel på vad som kan skrivas är: Vad var det som var roligt på den lektionen? Vad var det ni gjorde? Varför var denna aktivitet dålig, hade något hänt? Vem lekte du med på rasten?

4. Använd informationen du fått för att luska vidare. Spara dagsutvärderingarna som dokumentation inför framtiden.

Sedan terminens första skoldag har vi fyllt i dagsutvärderingen

Vi gör det tillsammans varje kväll innan sagoläsning. För det mesta skriver jag och Platon ringar in gubbar. Men är han trött gör jag det också. Någon enstaka kommentar har han velat skriva själv.

Vi har inte använt dagsutvärderingen länge, men redan ser jag positiva saker med den.

Men ett varningens ord: Var medveten om att en viss gubbe inte behöver betyda samma sak för barnet som för dig. En del barn ringar in glada gubbar när allt är normalt, neutrala gubbar om det är dåligt och den tredje bara om det är exceptionellt dåligt.

Platon missuppfattade först innebörden av den neutrala gubben. Han tänkte att man skulle ringa in den om allt var normalt. Det kanske stämmer i många fall, men inte alltid. Detta var vad som hände:

Vi hade kommit till aktiviteten ”förmiddagsrast”. Platon ringade först in den glada gubben. Han sa att han hade spelat fotboll, och det är kul! Men sedan ringade han in den neutrala gubben också. Jag tänkte att han nog hade gjort något annat på rasten också, som varken var bra eller dåligt. Så jag frågade om det. Men han hade inte gjort något mer. Men han såg lite ledsen ut. Han berättade att han inte fått en enda passning under fotbollen. Jag undrade om han inte blev ledsen då. Det sade han att han blev. Så jag undrade varför han inte ringade in den dåliga gubben. Då sade han:

” Men det är ju normalt att jag inte får några passningar när vi spelar fotboll.”

Fördelar med visuell dagsutvärdering

 • Platon tycker att det är roligt att fylla i dagsutvärdering
 • Det går fortare att fylla i än att samtala utan visuellt stöd (t.ex. plus/minus-listor)
 • Jag får reda på vad Platon gör i skolan och vilka han leker med på rasterna
 • Jag får dokumentation på saker som inträffat
 • Jag får statistik på hur ofta han leker med någon i klassen. Läraren tror nämligen att Platon är med de andra på rasterna. Själv känner han sig utanför.
 • Jag börjar se mönster i vilka ämnen han inte gillar
 • Jag kan utläsa om det är någon särskild veckodag som är mer negativ och kan sedan fortsätta att luska i vad det kan bero på, t.ex. om han är trött från något han gjort dagen innan.
Annons
Kategorier: Hjälpmedel, Skolan | Etiketter: , , , | 1 kommentar

Inläggsnavigering

En tanke på “Visuellt stöd för att utvärdera dagen

 1. Maria Svansdottir-Sundberg

  Bra skrivet. Ger mig som jobbar i skolan en del att tänka på. TACK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: