Om mig och min familj

Hypatia_-_mid_19th_century_engravingOm mig – Hypatia

Jag är en tjej,  på 40 +. Jag har Aspergers syndrom och har haft min diagnos sedan våren 2013. Våren 2020 fick jag också en ADD-diagnos. Ett av mina specialintressen är autism/Aspergers syndrom och jag läser väldigt mycket om ämnet. Jag har också gått en högskoleutbildning i Handikappvetenskap med inriktning mot autism.  Jag har även varit aktiv i den lokala Autism- och Aspergerföreningen (innan jag flyttade). Jag försörjer mig på att föreläsa om autism runt om i landet.

Från början intresserade jag mig för detta ämne eftersom jag ville förstå mina barn bättre och kunna hjälpa dem både hemma och i skolan. Men jag har insett att jag också lär mig väldigt mycket om mig själv och min omgivning.

Jag kallar mig Hypatia här på bloggen eftersom jag liksom henne är en tänkare/grubblare och dessutom vetenskapligt lagd.

Min familj

Min familj består av mig – Hypatia (mamma), Platon (storebror), Herakles (lillebror) och Arkimedes (make och pappa). Men egentligen heter vi något helt annat. Vi bor i ett parhus i en by i södra Sverige tillsammans med vår katt.

Plato_in_Thomas_Stanley_History_of_PhilosophyOm Platon

Platon är kallad så på bloggen eftersom han är väldigt intelligent och grubblar hela tiden. Han är väldigt bra på matematik, att konstruera saker, att komma på kreativa idéer och är nyfiken på det mesta. Han är eftertänksam och blir lätt orolig för saker. Det tar lång tid för honom att vänja sig vid nya saker och att byta aktivitet. Platon har Aspergers syndrom och ADHD. Sin diagnos har han haft sedan våren 2012.

Platon är 17 år och går första året på gymnasiet på teknikprogrammet kommunal gymnasieskola. Han är mest intresserad av Pokémon, Lego, TV-spel, Minecraft, superhjältar och att spela film- och spelmusik på piano.

Herakles_und_Loewe-v3Om Herakles

Herakles är kallad så på bloggen eftersom han är superstark, inte rädd för någonting och full av energi.  Han är aldrig stilla och pratar konstant. När saker inte blir som han tänkt sig får han ofta låsningar. Har något varit på ett visst sätt ska det alltid vara så fortsättningsvis. Herakles har stora problem med ljud, kläder och mat. Han har autism, ADHD och en ätstörning.

Herakles är 13 år. Han går i 6:e klass i en liten resursgrupp för barn i åk. 4-6 med liknande svårigheter. Herakles är mest intresserad av Lego, gosedjur, Tv-spel, Egypten samt historiska pandemier och sjukdomar.

488px-Archimedes1Om Arkimedes

Arkimedes är en smart person. Han jobbar med programmering och är precis som den riktiga Arkimedes (civil)ingenjör. Han är (för det mesta) lugn och trygg och väldigt omtänksam.

Arkimedes har ingen egen diagnos och skulle troligtvis inte få någon om han försökte. Även han har dock en del Aspergerdrag, vilket förmodligen är anledningen till att vi fungerar så bra ihop.

Annons
6 kommentarer

6 tankar om “Om mig och min familj

 1. Intressant familj, verkligen…

 2. Sara

  Hej, låter som du beskriver min 11-årige son när du beskriver Platon. Han har en Autism (asperger) diagnos sedan ett år tillbaka och även ADHD (ADD). Han grubblar mycket som din son och det kan ibland göra honom orolig. Men ack så intelligent. Nu jobbar vi med att skolan ska få fungera och vi ska skriva en novell. Han har lite svårt att skriva på papper om det inte känns bra. Vilket gör att han väljer att inte göra någonting. Såg några tips här som jag ska jobba med honom om att göra det mer konkret och kanske starta igång honom.

  • Oj, ser här att det var ett tag sedan jag uppdaterade informationen om familjen. Sönerna har hunnit bli 13 och 9 nu…

   Det är besvärligt att vara intelligent och ha svårigheter samtidigt, särskilt när de inte syns. Hoppas tipsen kan hjälpa din son.

 3. Sara

  Hans lillebror, 7 år, ritade en saga på papper och förklarade vad som hände (tur att vi inte betalar royaltys till minecraft, för det var väldigt likt) och min 11-åring skrev ner vad som hände, han la till ord så det blev grammatiskt rätt och mer logiskt. Vi är på gång…

  • Det låter bra! Minecraft kan vara bra till mycket! Mina pojkar har bl.a. lärt sig en del engelska när de spelat.

 4. Maria

  Hej intressant läsning har själv en son som är 13år med ADHD, Autistiska drag och språkstörning. Går i vanlig klass och börjat 7:an nu i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: