Recept på en fridfull jul för familjer med autism

Christmas-morning-silhouette-GraphicsFairyNej, tyvärr, det finns inget mirakelrecept på en fridfull jul. I alla fall inget som fungerar för alla. Det bästa tipset jag kan ge är att skräddarsy julfirandet och att strunta i vad alla andra tycker. Det vill säga att skapa ert alldeles egna julrecept.

För familjer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är julen ofta mycket jobbig. Julefrid och tindrande barnaögon är väldigt långt från den verklighet vi lever i. Men det går faktiskt närma sig de ”vanliga” familjernas julefrid om man gör på sitt eget sätt.

Själva har vi prövat oss fram och sänkt alla krav och måsten allt mer och mer. Och jularna har faktiskt blivit allt mer fridfulla. Det viktigaste är att det är förutsägbart. Alla vet vad som gäller, vilken mat det blir, när man öppnar julklappar o.s.v. Vi brukar använda bildschema för ordningsföljden. Ledstjärna nr 1 är ”same procedure as last year”.

Så här ser ett bra recept ut i min familj:

Att åka bort de sista skolveckorna

När julen kommer allt närmare ökar stressen. Det finns knappt någon energi kvar hos barnen den sista tiden på terminen. Skolan suger musten ur dem. De sista 2 veckorna brukar alltid vara outhärdliga trots allt ”roligt” som sker i skolan då. Rektorn och lärare är lika förvånade varje år när vi kallar till krismöte. Så när vi förra året istället bad om ledigt de sista 8 skoldagarna verkade de närmast lättade. Det var ju inte precis som de skulle missa något ändå. Istället för att uppslukas av julstress och konstiga skoldagar flydde vi till Kanarieöarna i 12 dagar och kom hem precis innan jul. Jag och maken hade gärna missat julen också, men det ville inte barnen.

För att få ihop det hela var vi extra tidigt ute med julförberedelserna förra året. Dessutom sänkte vi kraven. Vi bakade inga lussekatter, gjorde bara två sorters julgodis (och köpte resten) och skippade julgranen. På Gran Canaria var det lättare att släppa allt jobbigt som LSS och skola. Där gick det faktiskt koppla av lite även om man aldrig kan koppla av helt när man umgås med barnen 24 timmar om dygnet. Barnens stress sänktes också efter ett tag och Herakles sammanbrott blev färre, kortare och den verbala dyngan blev inte lika grov.

Tyvärr är denna ingrediens inte något vi kan ha med i vårt julrecept varje år. Det är inte ekonomiskt möjligt. Men jag är frestad att ta ledigt från skolan den sista tiden på terminen ändå, även om vi bara stannar hemma…

Fira borta med släkten?

Förr firade vi vart annat år hos barnens farmor och farfar. Då var också barnens nästan jämnåriga kusiner där. Men numera har vi slutat att åka dit över jul. Det är enklast att vara hemma där man själv bestämmer över julpynt, julmat, rutiner m.m. Trots att barnen hade jättekul var det på det hela taget inte särskilt lyckat. Allt var upp och ned. Kusinerna hade helt andra rutiner än våra barn. De åt vid andra tider, de somnade och vaknade vid andra tider, de gjorde saker i en annan ordning. Eftersom de inte blir lika rädda hade de lov att se på helt andra TV-program än våra barn. Deras föräldrar har dessutom en helt annan budget än vi och våra barn såg besviket på när kusinerna fick de där jätte Lego-askarna våra barn hett åtrådde. Jag var tvungen att vara social och kunde inte dra mig undan när jag blev trött. Det krävdes minst en veckas återhämtning efteråt. Och sist men inte minst: man kan inte öppna nya Lego-askar hos farmor och farfar ifall bitar råkar försvinna. Man måste alltså vänta med det i flera dagar tills man kommer hem.

Sedan flera år tillbaka firar vi jul hemma. Vi behöver inte stressa iväg, åka långt, packa och lämna vårt trygga hem. Vi styr över hela dagen. Om någon släkting väljer att fira med oss får de komma hit och följa våra traditioner. Någon gång då och då händer det att farmor och farfar kommer till oss och firar jul, men oftast är det bara vi i familjen och mormor.

Julklappar

IMG_8544Vi skaffar endast julklappar barnen önskat sig eller som vi är säkra på att de vill ha. Vi har också försökt förmedla detta till släkten. För det mesta lyssnar de. Men mormor slänger ofta med några extra paket eftersom hon gärna vill ge dem många saker. Det brukar vara något billigt men ogenomtänkt fynd som hon handlar spontant. Problemet är att en helt okänd bok eller vhs-film sällan går hem. Tyvärr är det svårt för barnen, särskilt Herakles, att bara bortse eller strunta i en julklapp han inte vill ha. Detta kan resultera i ett sammanbrott eller i bästa fall verbal otrevlighet. Verbal dynga är dock inget mormor klarar av och situationen eskalerar ofta när hon börjar skälla.

För att minska på stressen har vi slutat med tomte även om Herakles gärna skulle vilja att han kom. Istället får man öppna sina julklappar direkt efter frukost och kan sprida ut öppnandet som man vill under hela dagen. Tidigare hade vi fruktansvärt uppstirrade barn hela dagen som väntade på att tomten skulle komma kl 17 då det till slut kunde bli lite julefrid. Men numera är det ett helt annat lugn hos både vuxna och barn hela dagen.

Att få presenter kan vara väldigt jobbigt för många med autism. Man vet ju inte vad det är! Tänk om det är något man inte vill ha! I en del familjer är barnen t.o.m. med och köper eller beställer sina egna julklappar. Det behöver dock inte mina barn.

Herakles vill gärna veta vad det är i paketen i förväg, men vill ändå ta av papper som alla andra. Så nu får han sina paket inslagna i cellofan. Det har fungerat utmärkt! Platon behöver inte veta allt i förväg men han måste bli försäkrad om att minst ett paket innehåller lego. Det gäller omvänt också; om vi t.ex. är hos min syster där det är stor risk att det inte är lego måste vi tala om det också så att han kan förbereda sig mentalt för det. Annars finns risk för att han bryter ihop.

Julmat

IMG_8558Det är svårt med mat i vår familj liksom i många andra autism-familjer. Båda barnen äter begränsat och tyvärr inte samma saker och min mamma är vegan och äter både glutenfritt och laktosfritt. Även jag och maken kan vara lite petiga med mat. Men det bästa med julbordet är att det är buffé! Då kan man ha med vad som helst så att det finns något som passar alla.

Eftersom min mamma har varit vegetarian i hela mitt liv har vi ofta haft med flera olika sallader på julbordet. Men ihopblandade saker är inte särskilt uppskattat hos barnen. Dessutom är det svårt att hitta någon sallad där alla ingredienser passar alla. Så numera har vi salladsbuffé där man själv väljer de ingredienser man vill ha och blandar sin egen sallad. Det kan vara apelsinbitar, äppeltärningar, granatäpplekärnor, fetaostkuber, hassel- och valnötter, fänkål, morotsstavar, gurka, körsbärstomater o.s.v.

Vi har med många av de traditionella sakerna på julbordet, men även många otraditionella, eller traditionella rätter i egen tappning. Jag står t.ex. absolut inte ut med senap så skinkan griljeras med örtkryddor och honung. Majonnäs är bland det värsta jag vet så det blir hemmagjord rödbetssallad med bara grädda, äpple och rödbetor. Vi har haft både hemmagjorda och Garants köttbullar (fast i år blir det bara hemmagjorda eftersom Herakles har slutat med köttbullar), prinskorv av bättre sort och Lithells barnkorv (på spett för att det ska bli extra festligt), Janssons frestelse och mjölkfri potatisgratäng och självklart pasta (gärna hjulformade dagen till ära)! I år misstänker jag att pannkakor kan bli en del av julbordet eftersom det nästan är det enda Herakles äter…

Det låter som mycket mat att laga. Och ja, det är det, så vi försöker skära ner på allt utom det viktigaste. Vad som är viktigast är vi dock inte helt ense om… Men vi har i alla fall rester som räcker i flera dagar!

Julpynt

IMG_20171129_110944I en del familjer fungerar inte julpynt. En del barn med autism klarar inte att miljön förändras. Men i vår familj går det bra. Bara vi ställer sakerna på samma plats som förra året. Och skulle jag glömma är det ingen fara, Herakles har full koll. Men hos andra kan det hjälpa att fotografera julsmyckningen.

Vi satsar också på julpynt som man inte behöver vara rädd om. De enda tomtarna av porslin som jag inte vill att barnen ska röra står på hyllor högt upp. Julgranskulorna av glas har inte packats upp ur jullådan på många år. Men annars är allt julpynt fritt fram att leka med. Vi har bl.a. 2 olika nallar med tomteluva, en mjukis-pepparkaksgubbe, och en kramgo julgris. Men mest populär är julkrubban. Den är visserligen av keramik, men jag överlever om något skulle gå sönder. Herakles älskar att leka med de tre vise männen. Han har alltid varit förtjust i kungar. För ett par år sedan önskade han sig egna vise män från Playmobil och de är fortfarande populära. Det finns faktiskt massor av julkrubbefigurer från Playmobil. Kanske ett tips för någon som behöver mer lekvänligt julpynt?

Vi satsar även på julpynt som ingen behöver vara rädd för. Platon hade fobi för levande ljus i några år. Då kunde vi inte ens tända adventsljusstaken när han var vaken. Numera går det bra, men sedan dess använder vi mest ljus med batteri.

En rättvis julgran. Nej, det går inte hos oss. Det är svårt att göra båda barnen nöjda när vi pyntar julgranen. Därför har båda barnen varsin liten plastgran i kruka i sina rum som de själva får bestämma över. Och så kan jag få bestämma över granen i vardagsrummet. Fast förra året när vi åkte bort skippade vi granen i vardagsrummet.

Finkläder

IMG_8128-dimNä, finkläder är inte så viktigt hos oss. Både jag och barnen går gärna runt i pyjamas hela dagen om vi kunde. Men jag försöker i alla fall ta på mig något finare (men bekvämt) innan min mamma kommer strax innan lunch. Herakles däremot behåller pyjamasen på. Men det funkar bra eftersom han gärna väljer en tomte-pyjamas. Platon däremot klär gärna upp sig med skjorta, väst, tomteluva och kanske slips (samt eventuellt mantel).Fler tips och idéer?

Hur gör din familj när ni firar jul? Vad ingår i ert recept för att få en så fridfull jul som möjligt? Dela gärna med dig med tips i kommentarerna!

Kategorier: Övrigt, Fritid | Etiketter: , , , , , | 9 kommentarer

Inläggsnavigering

9 tankar om “Recept på en fridfull jul för familjer med autism

 1. intarsiamia

  Tack för ett underbart inlägg!
  Skönt att höra att fler anpassar sin jul, vi skall öppna paket och äta julbrunch tidigt på julafton i år o hoppas på skillnad!
  Tack igen!

 2. Sofie

  Vi brukar försöka vara hemma, det är lugnast. Favoritmat förstås. Det har jag haft sen jag var ganska ung, jag gillar nämligen inte Jansson, men vill ha potatisgratäng istället. Numer är julbordet brokigt med butiksköpta köttbullar, pasta, prinskorv med hög kötthalt, pannkaka och lite sill till far i huset.

  Julklappar har vi inslagna, men yngsta får veta alla de som vi föräldrar har köpt, i förväg. Ibland är det också för svårt att vänta, så förra året blev det nån julklapp refan nån vecka innan jul. Och de två äldre får veta den viktigaste/största grejen i förväg. De öppnas utspritt under dagen (det är lite jobbigt för maken, för han vill gärna ha efter Kalle, som ”vanligt”) och jag tycker det funkar bra, för då hinner man leka med grejerna också 🙂

  Finkläder kan komma på en stund, oavsett om vi ska få besök eller inte. Sen kan de åka av lika snabbt igen.

  Så brukar vi göra jul hos oss.

  Vad fint det var att läsa om hur ki tog ledigt innan jul. Ett av mina barn behöver verkligen ledigt nu, men det är svårt att stå emot egna skuldkänslor, och ”man måste” från omgivningen.

  • Det är jätteintressant att få höra hur andra familjer i liknande situation firar jul! Tack för att du delar med dig!

 3. Det är jätteintressant att få höra hur andra familjer i liknande situation firar jul! Tack för att du delar med dig!

 4. -B.

  Tack för fin läsning.
  Vi har en 7-årig autistisk flicka och en 4,5-årig pojke med ADHD och atypisk autism.

  Båda är tokiga i Julen (kommer helt klart från mig 😅) och ända sen vår tjej föddes så har hon suttit som förtrollad framför granen pga alla ljus.

  Vi har gran, pynt osv exakt likadant varje år, vi har alltid Julen hemma hos oss, vilket gör att barnen kan springa runt bäst de vill, samt dra sig tillbaka i sina rum och stänga om sig när de behöver pausa. Vi räknar inte med att barnen sitter ner vid matsalsbordet i mer än två minuter, utan när de fått nog av människor som talar medan de äter, så får de ta med sin mat in på rummet där de kan titta på film och på så vis fokusera på att äta utan distraktioner.

  Barnes mormor, morfar, farmor, farfar, gammelmormor, 2 morbröder och en kusin kommer alltid, men vi har ganska stora ytor hemma, så det fungerar fint!

  Sen kör vi julbord i knytkalas-variant så alla gör några rätter var, vilket ger sjuka mängder mat med stor variation.

  Vi har ett tidsschema över dagen så att alla vet när/ hur länge de olika momenten pågår.

  Här är det oxå väldigt viktigt att paketen blir ”rätt”, men det vet alla släktingar om, så de ber om barnens önskelistor inför Jul.

  Så länge de ”viktigaste” önskningarna besannas, så går det därefter bra att få andra saker oxå.

  Vi håller alltid ett litet föredrag inför Julen om att presenter kostar pengar så man kan inte räkna med att få allt, vidare så är det roligt att öppna paket oavsett innehåll, för att ”någon har skaffat det till dig”, för att göra dig glad.

  Barnen gör som vi och vi visar på ett målande sätt hur man tar emot paket, öppnar och reagerar, därför säger de hemlighetsfullt vid varje öppning; ”Vad kan det vaaaaaraaaa?” 😃

  På Juldagen så låter vi barnen få välja ut gamla leksaker som de vill skänka till barn som inte fått några julklappar – barnen känner sig stolta och det blir skönt för alla att kunna få plats med de nya leksakerna/ paketen utan stök.

  Något som vi trycker på oxå är att det är minst lika kul att GE gåvor som att få dem, därför får barnen göra julklappar inför jul; pärla armband, nyckelringar, göra pärlplattor samt rita teckningar som vi ramar in.

  Dels spricker de nästan av stolthet när de berättar att de gjort julklapparna själva och sen blir ju responsen maxad, då mor-farmödrar osv blir tårögda av glädje när de ser hur hårt barnen jobbat med sina gåvor.

  Kort och gott så har vi verkligen fått rutin på vår Jul så att alla vet vad man kan förvänta sig.

  Julen är lite av ett specialintresse för vår dotter, så varje morgon innan det är skoldags, så hoppar hon i röda klänningen, svarta klackskorna och sina små röda renhorn (det hon ska ha på julafton) och går sedan ett varv i huset där hon insuper Jul-atmosfären. Därefter tebax till vanliga kläder och åka till skolan.

  Pga att jag (mamman) har en fysisk sjukdom som gör att jag behöver vila ibland samt pga att svägerskan haft en stroke, så gör det, att det blir helt naturligt för barnen att man går iväg och vilar när man behöver det.
  Man lyssnar till kroppen helt enkelt.

  Vi har samma upplägg som ni med granen – barnen har varsin liten på sina rum och den stora granen ”är min.” 😜

  Jag får passa på att säga Gooood Juuul!

  Förresten! Istället för adventskalender, så har vi ”handskfack-kalender!”

  Det kan nämligen vara svårt att slita sig från fritids vid hämtning om hon är mitt uppe i en lek, men numera skiner hon som en sol när hon får springa in i bilen och kolla sin ”kalender”.

  Det brukar vänta små, små saker där som tex en liten mini-porslinstomte, eller en kaka, eller en glitterpenna, eller en paket med söta plåster osv.

  Kalendern besparar oss alla väldigt mycket stress och irritation.

 5. Gooood Juuuul till er också! Det är jätteroligt att du berättar om er jul, du/ni har många bra idéer att ta efter. Handskfack-kalendern hade nog behövts här också. Det är ofta svårt att slita sig från fritids. Men mina barn undrar hur ni gör med den på helgen, när det inte är något fritids?

  • -B.

   Vad roligt att du orkade läsa min långa ”novell-kommentar” 🙈😂 Jag tycker som sagt det var så himla roligt att läsa om er – kul att byta erfarenheter! 😃👍

   Handskfacks-kalendern är bara ”aktiv” när det är hämtning på vardagar, jag tänker att det är positivt att den är direkt bunden till skol/fritids-dagar, så blir det något att se fram emot på just vardagar vid skoldagens slut.

   Man kan ju ”kompensera” helgen lite om man vill det, genom att man antingen på fredagen eller måndagen har något extra kul/ lite större i kalendern. 😊

 6. Detta året valde jag att min son fick öppna paket en dag innan 🎄 stressen han gick igenom var så jobbigt för honom, nästa år skall jag planera på ett sätt som passar min son. Jag förstår att många tycker att nu får han bestämma igen, man måste kompromissa. Människor får tycka jag går emot traditionen.
  God Jul 😀🎄

  • Var och en för göra det som fungerar bäst. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt. Det låter som om du löste det på ett jättebra sätt! Andra får tycka vad de vill. God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: