Att prata om stress med barn

stressbeakerHäromdagen satt jag och förberedde en föreläsning om Stress & Energibalans. Herakles, 6 år blev väldigt nyfiken. Jag har tidigare tänkt att han är för liten för att förstå vad stress är, men så var det visst inte. Man måste bara använda rätt ord och visa med bilder.

Efter att ha förklarat med en omarbetad version av stressbägarmodellen hängde han snabbt med. Min version av stressbägaren finns att ladda ner på min hemsida. Nu kan Herakles äntligen sätta ord på det han känner. Han kan säga saker som ” När det rinner över blir jag arg. Då känner jag mig ledsen”. Men också jag fick lära mig nya saker av honom. Originalet till stressbägaren, och mycket annat matnyttigt, finns i den läsvärda skriften ”Aspergers syndrom i grundskola och gymnasium” av Helene Fägerblad.
 
Herakles och jag tittade tillsammans på min presentation och pratade om att olika personer blir stressade av olika saker. Han frågade om de tecknade gubbarna på bilderna och undrade varför de var stressade. Sedan sa han: ”När jag måste vänta på taxin kommer det mycket stress för mig” och ” Pojken X på fritids gör mig irriterad när han säger dumma saker. Då blir det mer stress”.

 

stressgubbe2
 
Vi pratade också om hur det känns när man blir stressad. Och hur det känns strax innan bägaren rinner över. Jag visade honom ”Stressgubben”. På den ska man ringa in var i kroppen det känns innan man tappar kontrollen/får ett sammanbrott och skriva (ev. med hjälp) hur det känns. Herakles ville sätta igång genast. Han sa att det inte känns något i huvudet, men att han ville ringa in händerna för det känns som de vill slåss. Stressgubben finns att ladda ner på min hemsida.

 

 

 

 

stressmätare

Sedan tittade vi på ”Stressmätaren” som är baserad på ”The 5-point scale of stress”. Färgerna på den stämmer överrens med min omarbetade version av stressbägaren. På Stressmätarformuläret fyller man i hur det känns när man är olika mycket stressad. Stressmätaren tillsammans med Stressbägaren hjälper barn (och vuxna) att kunna sätta ord/bild på hur mycket stress de känner. De kan antingen välja vilken gubbe de känner sig som, vilken färgnivå de är uppe i eller använda de ord man fyllt i. På ”Stressmätaren” kan man också fylla i vad man kan göra när man är stressad, d.v.s om det finns något man kan göra så att stressen minskar eller om man måste ta till en nödlösning; som att t.ex. fly in på sitt rum. Stressmätaren finns att ladda ner på min hemsida.

 
 

Jag visade Herakles bilder på olika avslappnande saker att göra (detta har jag skrivit om i ett tidigare inlägg). Jag föreslog att han t.ex. kan hoppa på studsmatta för att lugna ner sig. I min enfald har jag trott att det skulle hjälpa honom eftersom han har väldigt svårt att vara stilla och rör sig hela tiden. Men han sade: ”Nej, om jag hoppar blir jag inte lugn. Då blir jag vildare.” Han har förstås rätt. Egentligen är det ganska logiskt. Om man har ADHD med ett stort H, som Herakles, är det vanligt att man håller igång mycket för att höja vakenhetsgraden. Alltså för att man t.ex. inte ska somna. Men när vi nu pratar om avslappning eller att minska stressen så är det ju inte vakenhetsgraden som ska höjas. Målet är snarare att gå ner i varv.

 

Herakles såg också bilderna från Stressinventeringen jag har skrivit om förut. Jag berättade att jag har gjort den med storebror Platon tidigare. Herakles blev jättesugen på att också får göra en stressinventering.

Det känns som ett stort steg i Herakles (och min) utveckling att kunna prata om stress och vila. Att intresset finns är ett stort steg på vägen att så småningom kunna balansera sin egen vardag. Det känns hoppfullt inför framtiden!

Annons
Kategorier: Stress & energibalans | Etiketter: , , | 7 kommentarer

Inläggsnavigering

7 tankar om “Att prata om stress med barn

  1. Ett underbart tydligt sät att visa vad som är stress!
    Den kommer jag bära med mig för framtiden

  2. Åh vad bra!!! Tack! 👍

  3. Tack för att du delar med dig av er dialog❤️

  4. Jättejättebra material! Nyfiken fråga: Låg färgerna i ordningen grön – blå – gul i the 5 point scale också?

  5. Letat. Tydligen är det så nästan överallt. Knepigt, mina ungar (och jag) tycker det blir fel när grönt kommer före blått iom kontinuerlig färgskala sen gult – orange – rött. Jaja.

  6. Ja, jag håller med. Det är verkligen konstigt. Jag hade också valt att ha blått först och grönt sedan om det inte varit så att man brukar göra tvärtom i 5 point scale of stress…
    Kanske kan man motivera det så att grönt = skönt, men blått är kallt och det kan ju vara lite obehagligt…

  7. Pingback: Det finns en smurf i oss alla – acceptans och energibalans | ETT ANNAT SÄTT ATT TÄNKA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: